středa 30. října 2019

Alimenty a výhradní péče



Bohužel je to tak, ale mezi námi je mnoho samoživitelek. Jejich partner je opustil, nebo ony jeho, protože byl alkoholik, tyran, povaleč, nebo si prostě jen nerozuměli. Někdy se stane, že otec nemá zájem o dítě a alimenty neplatí. Řeší se to tak, že maminka na něj podá exekuci a podle mne je to tak v pořádku.


Častokrát čtu, že má tatínek zájem o dítě, pravidelně si ho bere, platí (někdy i něco navíc), tak zase mají maminky jiný problém. Vadí jim například, že otec chce vzít dítě na dovolenou do zahraničí, nebo projeví přání vídat se se svým dítětem nad rámec soudního rozhodnutí. Víte o tom, že otec nebo druhý rodič, který nemá dítě v péči, má pořád stejná práva jako rodič s výhradní péčí?Víte také, že rozhoduje stejně jako rodič s výhradní péčí o škole, doktorovi či zdravotním stavu? Hodně rodičů si myslí, že mají své děti ve výhradní péči, tak druhý rodič nemůže nic.


Najdou se i světlé výjimky. Například jedna maminka má následující zkušenost: "Asi jsem světlá výjimka, ale ohledně dětí jsme schopni mluvit normálně a co může, to zaplatí, tak aby tím děti netrpěly. Soudní rozhodnutí máme jen pro formalitu, víc takových tatínků."

Bohužel ne vždy to jde tak hladce: "Otec platí 2 500 Kč. 3,5letá dcera má sluchové postižení. Dojíždíme do specializované školky, máme kompenzační pomůcky - je nutno platit provoz a pojištění (jen pojištění je 6 500 Kč ročně). Otec nedá navíc ani korunu, čtyřikrát nezaplatil, dcera ho rok neviděla, i když má soudně nařízený styk v určitý den."
Naopak může vše, co vy. Stejně tak může chodit na akce dětí, vystoupení tak i na rodičovské schůzky.
Při výběru školy nebo školky není vyžadován souhlas obou rodičů, ale i druhý rodič má právo vědět o tom, kam bude dítě chodit a měl by s tím souhlasit.
Velmi probírané jsou alimenty. Jaká částka je podle vás dostačující?
Je to hodně individuální. Věkem se náklady zvyšují. Dítě studuje například střední nebo vysokou školu. Specifickým příkladem jsou novorozenci (plenky, sunar, kosmetika).


Jsem toho názoru, že alimenty jsou příspěvkem na dítě, nemají však pokrýt veškeré náklady.

Pokud se spočítá stravné, ubytování + služby, poplatky ve školce nebo škole, nějaké kroužky (ale kroužky na kterých se oba shodnete) náklady na dopravu, atd., vyjde nějaká částka, a ta by se měla rozdělit na půl.Když někdo platí alimenty přibližně 4 000 Kč, opravdu ten druhý rodič investuje také 4 000 Kč? Proč by jeden měl platit víc a druhý méně, když dítě je obou rodičů? A to nepočítám, že když je u druhého rodiče dítě během prázdnin nebo víkendů, jsou náklady rodiče platícího alimenty vyšší.
Pokud dítě potřebuji brýle nebo rovnátka, určitě by měli přispět oba. Druhý rodič však často přispět nechce s odůvodněním, že již platí alimenty, a ty mají pokrýt vše.
Je pravda, že spousta matek je opravdu na dítě úplně sama. Otec alimenty neplatí, nestará se a kvůli tomu si pak nemůže pro dítě skoro nic dovolit, protože to sama nemůže utáhnout.
Jaký je váš názor na tento úhel pohledu?
Chci upozornit, že se určitě nezastávám rodičů, co nemají výhradní péči. Napište mi klidně do mailu i váš příběh, jak to máte vy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat