středa 30. října 2019

Benátská! 2019



Kdo neví co je to Benátská!, tak je to jeden z největších hudebních festivalů v České republice. Měli jsme možnost jej navštívit a ráda bych vám řekla svoje upřímné dojmy z této akce.

Hrozně jsem se tam těšila i přes to, že letos byl line-up velmi slabý. O vyvážení se totiž starali Europe a Karel Gott, jakožto headlineři festivalu. Všichni jsme byli na pana Gotta zvědaví. Vidět tohoto velikána naživo, by pro mne bylo něco nepředstavitelného. Proto mne opravdu zamrzelo, že
koncert zrušili. Samozřejmě, že je nejdůležitější jeho zdraví a zrušení jsem chápala. Co jsem ale vůbec nechápala, bylo, jak se k tomu postavili organizátoři. Pan Karel Gott měl vystupovat se svými hosty (Petr Kolář, Ilona Csáková, Markéta Konvičková). Ti vystoupili, ale bohužel to žádná adekvátní náhrada nebyla. Na počest pana Gotta nezazněla ani jediná jeho skladba. Ano, je jasné, že se jedná o festival a ne o koncert pana Gotta. Jenže byl jedním z headlinerů. O jeho zdravotním stavu organizátoři věděli a přesto si nepřipravili náhradní program pro případné nenadálé zrušení koncertu. Ve svém vyjádření se pouze odvolali na vyhrazenou změnu programu. Jako vážně? To je celé? Neřeknu kdyby vypadl nějaký jiný zpěvák nebo kapela, ale jeden z nejdůležitějších interpretů? Podle mne to byl jen výsměch. Zkásnout nemalé peníze za lístky a neřešit!

První den jsem jeli hned prvním autobusem, který jel přímo k pokladnám festivalu. Chtěla bych upozornit, že pokladny byly otevřené od 14. hodiny a areál od 15. hodiny, ale autobus jel až v 16 hodin. Dalo se tam dostat dřív autem, které jste museli nechat zaparkovaný cca 2 km od vstupu do areálu.


Autobus byl samozřejmě narvanej. Při příjezdu jsme si vyzvedli náramky, zatím nebyly žádné fronty. Cestou jsme potkali stánek, kde dávali zdarma malou plechovku piva zn. Desperados. Bohužel jim to asi moc nechladilo, protože bylo teplé a vážně nedobré, takže letělo do nejbližšího koše. Ten mimochodem již přetékal.
Dorazili jsme ke vstupu, kde nám kontrolovali tašku, což bylo samozřejmě dobře.
Konečně jsme byli v areálu. Měli jsme čas si ho projít, než nám začal koncert kapely Imodium, který nás zajímal.
Hned na začátku byla stage rádia Impuls a vedle stánek s pivem. Pivo čepovali do zálohovaného kelímku. Všude na ceduli byla cena 40 Kč/Ks. Nedávali jsme tomu ze začátku moc velkou pozornost.
Areál byl rozlehlý. Všude bylo něco. Ve spoustě stánků s jídlem měli například velký výběr burgerů, langošů, kebabů, různých směsí, nudlí a mnoho dalšího. K pití krom piva měl několik stánků například Red Bull. V nabídce byly i míchané drinky, panáky a taky 0,0% zóna.

Co ale opět organizátoři nezvládli, byly fronty u pokladen, které se začaly tvořit kolem 17. hodiny. Lidé čekali na lístky i 1,5 hodiny, kvůli pouze třem pokladnám v provozu. Návštěvníci si koupili lístky v předprodeji, aby pak přes hodinu čekali na výměnu lístků za náramky! Organizátoři si asi mysleli, že na festival nikdo nepřijde. :-D
Když jsme se rozhodli jet večer domů, po všech pro nás zajímavých koncertech, jsme se nestačili divit, kolik tam bylo miminek. Ve 23 hodin jsme potkali mraky kočárků například s tříměsíčními nebo půlročními dětmi. Opravdu je potřeba tahat tak malé děti na velký hudební festival a ještě k tomu na koncert někam dopředu? Hudba byla skutečně velice nahlas. Člověk neslyšel vlastního slova. Chudáci děti!!! Cesta domů byla už v pohodě, autobusy jezdily každých 10 minut, takže se všichni dostali tam, kam potřebovali. Festival si nasmlouval i taxikáře a kdo chtěl, mohl je využít.

Druhý den autobusy jezdily už od dopoledne. Dostat se na festival bylo mnohem příjemnější. Tento den jsme se rozhodli, že se v areálu i najíme. Musím pochválit, že nikde nebyly žádné velké fronty na jídlo. Ceny všech pokrmů byly přijatelné, například burgery kolem 150 Kč.
Záchodů, které byly relativně čisté, bylo také hodně.Věčně chybějící toaleťák nepočítám, s tím je člověk smířený a má s sebou nějaký ten kapesníček. Pokud někdo nechtěl jít na "toiky", mohl jít na klasické WC, ale tam bylo většinou pořád narváno :D
Když jsme si šli poněkolikáté kupovat pivo, tak jsme si všimli, že nám ho čepují do 0,4 l. Slušně se ptáme, zda čepují do 0,4 l, nebo do 0,5 l. Slečna se nás podívala dost nepříjemně a řekla: "Samozřejmě že do 0,5 l". Tak jsme jí poprosili ať nám to dočepuje. Bohužel se to stalo několikrát. Dokonce neměli problém načepovat 0,35 l a tvrdit, že to "dojde".

Třetí den byl za nás nejlepší. Překvapilo mne, že už ani nekontrolovali tašky. Mít tam zbraň, nůž a petardy, tak to nikdo ani neví.

Mrzí mne, že když hrála kapela Chinaski, tak na jiné stage vystupoval David Stypka. Nejde o to, že jsem chtěla jít na obojí, je to pouze o vkusu, kdo má co rád. Ale dát takovou velkou kapelu, kde bylo jasné, že bude 90% lidí, proti někomu jinému, není moc dobré. Kdyby nehrálo nic, bylo by lepší. Možná lepší oslovit méně interpretů ale kvalitních.

Při koncertu kapely Chinaski nebo No Name byli lidé dost bezohlední, cpali se dopředu v půlce koncertu a opravdu nechcete každých 10 vteřin jen někomu uhýbat, ale chcete si užít koncert. Bez slova s dovolením, nebo prosím můžu projít, do vás strkají a když jim něco řeknete, tak vás začnou urážet.

Také bylo velice nevhodné, když na hlavní stage vystupuje zajímavá kapela a během pauz mezi jednotlivými písničkami slyšíte disco z Hanácké stage, kde hrál celý den jen DJ. Občas přehlušila i samotný koncert. Takže pokud nestojíte v prvních řadách, nemáte šanci si to pořádně užít.
Když to shrnu tak:
Mínusy
  • špatná organizace při výměně již koupených vstupenek za náramky (velké hodinové fronty)
  • v podstatě nulová náhrada za zrušený koncert Karla Gotta (jeho hosté nebyla adekvátní náhrada) 
  • stánky s pivem nedodržovali míru 
  • první den dali velice pozdě první spoj na festival 

  • ostatní stage (Hanácká) většinou přehlušovala koncerty jiných kapel
  • slabý line-up
Plusy 

  • dostatek záchodů
  • každý den uklizený areál
  • lokalita areálu
  • velký výběr jídla a pití a proto nikde nebyly velké fronty  

    Prosím berte to pouze jen jako můj úhel pohledu. Atmosféra festivalu byla skvělá.
    Nejlepší kapely, dle mého, byly UDG, na které jsem čekala až do půl jedné ráno, No Name, Peter Nagy, Chinaski, které jsem si letos užila víc než minulý rok na Slapech, a samozřejmě naše liberecká kapela Těla, která je moje srdcovka.
    Jak se vám líbil festival vám?   

Žádné komentáře:

Okomentovat