pondělí 20. ledna 2020

Recenze knihy: Noční pták




Název knihy: Noční pták

Spisovatel: Brian Freeman
Série: Frost Easton
Počet stran: 336
Rok vydání: 2018
Žánr: Literatura světováDetektivkyThrillery
ISBN: 978-80-242-6087-7 
Hodnocení: Za mne 4* z 5*


Knihu nesoucí název Noční pták jsem dostala k loňským Vánocům. Udělala mi rozhodně radost, protože jsem si ji přála. Již předtím jsem o této knize četla a samotná anotace mě oslovila.

Knížka je opatřena vcelku obyčejným, ale graficky zdařilým obalem. Autor obalu využil prvek ptačího pera a kapky krve, za kterým si každý může představit takřka cokoliv. Rozhodně však obálka budí zvědavost a společně s anotací přiměje čtenáře se začíst. Menší překvapení na vás čeká ve chvíli, kdy obálku ze samotné knihy sejmete. Objeví se totiž zcela jiná grafika, kde je dominantou slavný sanfranciský most Golden Gate zahalený v téměř neprostupné mlze. Proč došlo k zásadní změně obálky v aktuálním vydání, je záhadou.

Vyzrazovat vám celý příběh knihy samozřejmě nebudu, ale lze naznačit, že se vše točí kolem série nešťastných sebevražd, které vyšetřovatele přivedou k psychiatričce s velmi netradiční léčebnou metodou.

Příběh je od počátku napínavý a stěžejní myšlenka vás dokonale pohltí. Slabší pasáže se sice najdou, při jedné jsem dokonce knížku na zhruba týden odložila, ale po opětovném začtení jsem již takřka nemohla přestat a hltala jednu kapitolu za druhou. Velký podíl na tom má čtivá a srozumitelná forma textu, jakožto i vhodně zvolená velikost fontu písma v knize.

Pokud máte rádi detektivní thrillery, napětí a nevysvětlitelné záhady, rozhodně byste Nočního ptáka neměli minout.


Anotace:

Sanfranciský detektiv Frost Easton nevěří v náhody. Sebevražda dvou žen v šíleném záchvatu, jedné skokem z mostu, druhé kulkou na svatbě přítelkyně, musí mít něco společného. Stopy ho zavedou k Frankie Steinové, psychiatričce, která oběma zemřelým vymazala z paměti události, jež v nich vyvolávaly panické stavy.
Frankie zná leckterá tajemství svých pacientů. Smí je však Frostovi vyzradit, aby ochránila jejich životy? Pak se jí ozve někdo, kdo si říká Noční pták. Kdo toho o obou případech ví až mnoho. A zná i Frankiina tajemství – a Frostovy noční můry…

Žádné komentáře:

Okomentovat