středa 27. května 2020

Recenze: Rick a Morty



Rick a Morty

Máte rádi seriál Simpsnovi, Futuramu,Griffinovi? Tak tohle je ještě o level lepší. Jedná se o americký animovaný sci-fi sitcom pro dospělé, který minimálně u dvou hlavních postav nezapře inspiraci kultovním filmem Návrat do budoucnosti.


Hlavní postavy
Rick- sebestředný vědec a děda Mortyho, který trpí alkoholismem a sklony násilí. (dabing Josef Carda)
Morty- ne moc chytrý vnuk Ricka. (dabing Michal Holán)
Summer- starší sestra Mortyho (dabing Nikol Votočková)
Jerry- otec bez sebevědomí a úcty (dabing Pavel Vondra)
Beth- matka, který občas lituje toho, že se stala mámou moc mladá a nemohla dělat kariéru. (dabing Hana Ševčíková)



Děda Rick s Mortym spolu jezdí za dobrodružstvím do jiné galaxie/dimenze, kde většinou řeší problémy, které samy způsobí. Jelikož mají tvůrci v podstatě neomezené možnosti, nekladou svým fantaziím meze. Často jsou jiné dimenze šokující a vy jen budete žasnout. Sluší se dodat, že cesty probíhají jen v našem čase. Autoři do seriálu cestování časem zakomponovat nechtějí a důkazem budiž odložená krabice s anglickým nápisem „Time travel stuff“, kterou lze vidět v Rickově garáži.

Za povšimnutí stojí fakt, že děj seriálu na sebe navazuje a klíčové události mají dopad na epizody pozdější. Postavy si pamatují co prožily, divák může vidět důsledky starých dobrodružství v nových dílech. Konkrétní být nechci, abych vám nezkazila překvapení. Minimálně Rick a Morty si také uvědomují, že jsou protagonisty kresleného seriálu a čas od času přímo promluví k divákům.

V tuto chvíli existují 4 řady tohoto seriálu s v součtu 41 díly. U nás byly odvysílány prozatím tři dabované řady na stanici Prima Comedy Central. Vůbec prvně jste však Ricka a Mortyho mohli možná vidět v gaučové scéně seriálu Simpsonovi.



Ačkoliv se může zdát, že by se na seriál mohli dívat děti, stejně jako dnes na Simpsonovi, opak je pravdou. Seriál je protkán vulgarismy, neslušnými scénami a stranou nezůstává smrt a občas i potoky krve všude kolem, když se hlavní dvojici zrovna něco lehce vymkne z rukou. Proto rozhodně nedoporučuji pouštět seriál mladším dětem. :-D

Seriál je výborným odreagováním, o čemž hovoří i hodnocení na ČSFD, který má 91 %, díky čemuž je Rick a Morty 22. nejoblíbenějším seriálem československých uživatelů.

Na závěr bych se s vámi ráda podělila o své nejoblíbenější postavy:
Ptakočlověk (Ptakomuž)
Abradolf Lincler


Žádné komentáře:

Okomentovat