středa 20. května 2020

Výlet na Protrženou přehradu





Teď je ideální čas vyrazit do přírody. Proto vám přináším další tip na výlet, který jsem sama absolvovala.

Tentokrát jsme vyrazili na přehradu na Černé Desné, neboli na Protrženou přehradu.

Přehrada byla vystavěna již před více než 100 lety a do provozu uvedena v roce 1915. K jejímu protržení došlo bohužel již po necelém roce. Katastrofa si vyžádala 65 lidských životů, 33 zničených a 69 poškozených domů. 307 osob zůstalo bez přístřeší.


Přehradu najdeme v okrese Jablonec nad Nisou ve městě Albrechtice v Jizerských horách. Protože je místo v CHKO, je obklopena nádherou nedotčenou přírodou.

Na místě se nachází stánek s občerstvením a posezením. Hned vedle ve skalce si můžete samy načepovat pivo nebo kofolu do kelímku. K jídlu toho na výběr mají mnoho. Kromě klasického párku v rohlíku či klobásy na tácek jde i například o vařenou kukuřici, polévku či ovocné knedlíky. Najdete tam i WC formou "tojky". Posadit se můžete na lavičku ke stolu nebo na louku – místa je tam dost, proto si do doporučuji vzít deku, i když mne postačila jen mikina.


Ze samotné přehrady se zachovala šoupátková věž a samozřejmě rozvaliny, kolem kterých je vybudována naučná stezka s několika zastaveními, kde se formou textu a dobových fotografií můžete seznámit s pozadím budování přehrady i okamžiky předcházejícími samotnému protržení.

Cesta na přehradu je velice příjemná. My vybrali trochu línější variantu. Zaparkovali jsme autem na parkovišti u přehrady Souš. Cena za parkování je 50 Kč za celý den. Vydali jsem se ze začátku po modré turistické značce Signál tam není nic moc, proto doporučuji abyste si stáhli mapy v off-line, protože dál cesta není značená a tak je potřeba mít mapy v telefonu. Chvíli jdete lesními pěšinami, ale zbytek cesty vede po příjemné cestě.

Než složitě popisovat, kudy kam, přikládám vám mapu, kudy jsme šli. Zpátky jsem se vydali po silnici, abychom viděli i přehradu Souš, ale nakonec to nebyla šťastná volba, protože cesta vede převážně po silnici. Doporučuji se tak vrátit stejnou cestou zpět, případně, nebudete-li autem, můžete snadno dojít i do nedaleké Desné či Tanvaldu.




Žádné komentáře:

Okomentovat