středa 22. července 2020

Výlet do Adršpaského skalního městečka

                           


Přináším vám další tip na skvělý výlet, tentokrát do Adršpašských skal.

Na tohle místo jsem měla zálusk docela dlouho. Viděla jsem fotky na sociálních sítí a bylo jasné, že se tam prostě musím podívat.

Na místo se dostanete hned několika způsoby. Autem nebo vlakem. Vlak vám totiž staví přímo u vstupu do skalního města a parkoviště mají asi 2 ale pozor, platí se 150 Kč na celý den. Auto stojí pouze na nějakém písku nebo štěrku a když není místo na parkování, tak stojí různě kolem i mimo parkovací místa. Určitě se doporučuji podívat i kolem. Parkoviště u zámku Adršpach stojí jen 99 Kč na celý den, ale je to tak půl km pěšky ke vstupu do skalního města.



Ještě než dojdete ke vstupu je před vámi velký objekt, kde se můžete občerstvit. Těsně vedle sebe se nachází zhruba pětice stánků s různými druhy pokrmů, nějaké jídlo se vyplatí a jiné méně. Typicky párek na tácku vás za 50 Kč příliš nenasytí. Naopak tortilla s masem a zeleninou za 120 Kč vypadala dobře. Pivní nabídka je poplatná lokálním pivovarům a seženete zpravidla Krakonoše nebo Opata, ovšem za příznivé ceny, kdy vás velké pivo vyjde na 25 Kč, malé na 20 Kč. Hned vedle řady občerstvení jsou také bezplatné a nutno říci, že udržované toalety.

Vstup do Adršpachu vyjde v období od 1. dubna do 31. října na 120 Kč pro dospělého na celý den, respektive na 70 Kč pro dítě. Další poplatky jsou za psa, ten stojí jen 10 Kč, ale bohužel se nedostane všude, takže si pak musíte odpustit různé vyhlídky nebo plavbu lodičkou. Vstupenka platí skutečně celý den, tudíž areál můžete opustit a opětovně se do něj vrátit, což, jak ještě napíšu, přijde skutečně vhod.
Hned jak vstoupíte dovnitř, čeká vás nádherný výhled na jezero, u kterého se rozhodnete, jakou cestou se vydáte. Buď kolem jezera, a nebo trasou do skal. 

                                
                                 

Doporučuji se tam podívat, mne to místo úplně uchvátilo až dojalo. Ráda bych vás nyní na něco zásadního, alespoň pro mě, upozornila. V celém areálu není WC ani občerstvení. Obojí najdete pouze před samotným vstupem. Doporučuji si proto dojít před vstupem a nebo se vrátit zpátky jako já. Měla jsem předtím dost kafe, takže jsem šla na WC před tím a pak znova po půl km. V těchto chvílích nejvíce doceníte možnost areál opustit a opětovně se vrátit. Nechci vám prozrazovat, co vše uvidíte, to je nutné jednoduše prožít a tak jen vypíchnu, že se mi nejvíce líbila Gotická brána a Myší díra. 


Závěrem je důležité dodat, že rozhodně nedoporučuji návštěvu s kočárkem. Některé cesty jsou úzké, nebo se leze po schodech, a to skutečně úzkých a prudkých, kdy se i dospělý musí držet a nemůže například kočárek přenášet. Doporučuji vzít dítě do nosítka nebo do krosny.

Celá trasa nám trvala přibližně 4,5 hodin. Počítejte s tím, že někdy musíte vydržet a počkat než se ostatní návštěvníci všude vyfotí. Závěrem mám pro vás ještě jeden praktický tip. Chcete-li se vyhnou davům, doporučuji skalní město navštívit hned ráno v 8 hodin, kdy se otevírá a nebo později odpoledne.

                                     

Žádné komentáře:

Okomentovat