neděle 8. listopadu 2020

Víte, že Halloween není americký svátek?

 


Před nedávnem se v anglicky mluvících zemích slavil Halloween. A tento svátek pomalu přichází i k nám. Na mém Instagramu jsem udělala mini anketu, kde mne zajímalo, zda víte, odkud tento svátek je, kdy se slaví atd. Bohužel mnoho lidí odpovědělo, že Halloween je americký svátek.
Je mi jasné, proč si to většina lidí myslí. V amerických filmech to vidíme nejčastěji. A abych to tedy uvedla na pravou míru, tak Halloween je hlavně irským svátkem. Podle ankety to většina nevěděla. Dál jsem se například ptala, kdy se slaví, ale to, že se slaví v předvečer Všech svatých, věděla většina. 

Ráda bych vám zde vypsala pár zajímavostí. 

To, že je to hlavně irský svátek už víme. Slaví se 31. října na keltský svátek Samhain. Samhain byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou), pro Kelty byl začátkem nového roku (tedy pro nás jako silvestr.), a byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Mimochodem, právě k Samhainu sahají i kořeny Dušiček, tedy svátku, který se naopak drží mezi Slovany.

Během Halloweenu si na sebe lidé berou různé masky hlavně proto, aby se schovali před zlými duchy.

Vydlabané dýně (dříve šlo i o brambory, řepy či tuříny) a vložení svíčky představovaly duše zemřelých bytostí a také chránily před zlými duchy. Říká se jim Jack-o'-lantern.

Já tento svátek nijak neslavím. Maximálně si s dětmi vydlabu dýně a dám do ni svíčku. Ale nevím, zda bych nezměnila názor, kdybych se zúčastnila nějakého Halloweenského večírku. Dost přemýšlím, že někdy do budoucna bych nějakou takovou akci pořádala, buď pro dospěle, nebo pro děti.

A co vy, slavíte Halloween? Jak vnímáte tento svátek tady u nás?




zdroj: history.com

Žádné komentáře:

Okomentovat