středa 9. června 2021

Plánování svatby: #5 Jak ochránit svůj majetek.



 

Jak si chránit svůj majetek?

Jak asi každý ví, tak po svatbě je majetek společný a říká se tomu SJM (spojené jmění manželů).

Ano, určitě si budete říkat, že když si někoho berete, tak ho milujete a tak automaticky chcete, abyste měli všechno společné, a že partnerovi věříte, a že budete spolu až do smrti.

No, tak si sundáme růžové brýle a otevřeme oči, ano?

Ano, i já se beru z lásky a tak by to asi mělo být. Také doufám, že se nebudu rozvádět a bude to napořád.

Pokud mě sleduje už nějaký čas, tak víte, že jsem už vdaná byla a doposud musím pořád něco řešit.

Rozhodli jsem se tedy, že i my budeme chtít svůj majetek chránit, a to předmanželskou smlouvou a budeme ho mít rozdělený.

Takovou smlouvu dělá pouze notář a není to levná záležitost. Současně je potřeba se ujistit, zda jí také pak ten notář zapíše do veřejné listiny.

Jak to funguje?

Domluvíte si schůzku u notáře a budete potřebovat jen občanský průkaz. Ten vám sepíše smlouvu, která je platná až v den manželství, takže si takovou smlouvu můžete sepsat vlastně kdykoliv. Pak stačí přijít s oddacím listem a na základě jeho kopie vás ještě zapíší do veřejné listiny.

V praxi to znamená, že „každý si bude hrabat na svém písečku“. Veškerý majetek je pouze toho, kdo ho koupí, pokud se nedomluví jinak. Případné pohledávky jsou jen a pouze toho daného člověka a nepřenáší se dál. Vztahuje se to i na pohledávky, které byste si případně přenášeli do manželství.

Ty peníze mi za to stojí dát. Věřte mi. Já jsem měla v předchozím manželství spojené jmění manželů a doplácím na to ještě teď, 5 let po rozvodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat