pátek 20. března 2020

Jak přečkat dobu koronaviru aneb jak se z toho nezbláznit



Napadlo mne v této situaci napsat pár tipů, jak zabít čas. V první řadě bych chtěla hlavně všem popřát hodně štěstí a pevné nervy. Je to teď hodně těžké, ale věřím, že to společně zvládneme. Jak určitě víte, pracuji převážně na sociálních sítí a to, co se tam dočítám mne opravdu někdy dost překvapuje. 

Teď bychom měli všichni držet při sobě a ne koukat z okna či z balkonu sledovat lidi, kteří jsou venku, na hřišti nebo (ne)mají roušku, fotit si je a volat na ně policii. Jasně, že jsme všichni opatrní a máme strach o sebe a své blízké. Ale volat polici na maminku, která jde se svými dětmi na zdravotní procházku, už mi přijde opravdu zvláštní. Proto zde mám pár tipů, jak se zabavit...


Pokud rádi čtete, určitě bych měla pár tipů na knížky. Mám ráda horory nebo thrillery, a krom jedné, která není thriller, doporučuji tyto:
Čtyři dohody - byla napsána Donem Miguelem Ángelem Ruizem. Kniha se prezentuje jakožto praktický průvodce osobní svobodou skrze moudrost starých Toltéků. Používá obrazných výrazů, aby přiblížila své poslání skrze pocit, spíše než slova.

Ďáblovo dílo- anotace: Soudní antropoložka Josefine Jespersenová je pověřena vedením projektu, kdy je kvůli stavbě nové stanice kodaňského metra třeba přesunout kosterní pozůstatky ze hřbitova na nové místo. Projekt vyvolává spoustu nevole, jelikož se mnozí domnívají, že tím bude znesvěcen klid zemřelých. Když je brutálně zavražděna Josefinina kolegyně Rita a později nalezena mrtvá dívka, znepokojující okolnosti obou událostí nasvědčují tomu, že ve městě začal řádit psychopatický sériový vrah. Policie se rozhodne případy konzultovat i s exorcistou, který je přesvědčen, že ve hře je samotný ďábel, že hřbitovní vykopávky otevřely bránu samotnému zlu… Ďáblovo dílo od oceňované dánské autorky Lotte Petriové je kvalitní severská detektivka plná napětí, oblíbené skandinávské ponurosti a skvěle vykreslených postav.

Noční pták- NEJDĚSIVĚJŠÍ VZPOMÍNKY JSOU TY, KTERÉ SI NEPAMATUJEŠ.
Sanfranciský detektiv Frost Easton nevěří v náhody. Sebevražda dvou žen v šíleném záchvatu, jedné skokem z mostu, druhé kulkou na svatbě přítelkyně, musí mít něco společného. Stopy ho zavedou k Frankie Steinové, psychiatričce, která oběma zemřelým vymazala z paměti události, jež v nich vyvolávaly panické stavy. Frankie zná leckterá tajemství svých pacientů. Smí je však Frostovi vyzradit, aby ochránila jejich životy? Pak se jí ozve někdo, kdo si říká Noční pták. Kdo toho o obou případech ví až mnoho. A zná i Frankiina tajemství – a Frostovy noční můry...
Brian Freeman je zkušený autor více než tuctu psychothrillerů, jeho knihy vycházejí ve 20 jazycích a 46 zemích. Noční pták je úvodním dílem série případů Frosta Eastona. Můžete si přečíst i mou recenzi.

Mám nad tebou moc - Co by vás donutilo zasáhnout? Když Ella Longfieldová náhodou vyslechne ve vlaku rozhovor dvou atraktivních mužů s mladými dívkami, nemyslí si o tom vůbec nic – dokud jí nedojde, že ti dva právě opustili vězení. V ten moment se v ní probudí mateřský instinkt. Rozhodne se zasáhnout, ale něco ji od toho odradí. Druhého dne se ze zpráv dozvídá, že jedna z dívek – krásná, zelenooká Anna Ballardová – zmizela. O rok později je Anna stále ještě pohřešovaná. Ella trpí pocitem viny, protože nic nepodnikla, a zdá se, že není jediná, kdo jí to nemůže zapomenout. Někdo jí posílá výhružné dopisy – dopisy, díky nimž se bojí o svůj život. Výroční výzva odhaluje, že Annini příbuzní i přátelé skrývají nemalá tajemství. Dokonce ani její nejlepší kamarádka Sarah neřekla o tom, co se té noci stalo, úplnou pravdu. I její rodiče mají co skrývat. Někdo ale ví, kde Anna je – a hodlá si to nechat pro sebe… Můžete se podívat i na moji recenzi



Pokud spíš rádi posloucháte podcasty, mohu vám doporučit následující.

  1. Linka – Kovy a Tereza in Oslo
  2. Slyšíme se – David Vaníček (Dva tátové)
  3. V Oblacích – Tereza in Oslo
  4. Se ségrou – A Cup of Style


Není jich tolik, určitě by se našly i jiné podcasty, ale já se k nim ještě nedopracovala. Tyhle poslouchám pravidelně.


Taky je bezva si pustit nějakou hudbu. Já se přes rok těšila na koncert kapely UDG. Jejich lístek mám přes rok doma. Nakonec se koncert přesunul až na září, takže kdo si počká...

Se skvělým nápadem přišla Coca- Cola, která uspořádala několik živých koncertů skrze sociální sítě. Jmenovitě šlo například o vystoupení kapely Mirai či písníčkáře Pokáče.

A když jsme už u toho YouTube, mohu dopurčit i následující kanály.

Dva tátové
Dva tátové, dvě dcery, jedna rodina. Nevšední život. (Jeden z mých nejoblíbenějších kanálů. Je spíše takový rodinný, ale oba tátové mají zajímavý humor a dobře reaguji na momentální události.)

The Sikl
Rodina v jednom kufru na cestě kolem světa. (doporučuji, rodina, která cestuje s dětmi)
Kovy
Na tomto kanálu najdete tématická videa, cestovní vlogy, scénky, skeče a mnoho dalšího!
Tak kdo by neznal Kovyho. Má skvělá videa nejen zábavná, ale často se i věnující (ne)vážně aktuální problematice (mimochodem jako jeden z mála veřejnosti vyjasnil situaci kolem koronavirusu). Obdivuji ho a moc mu fandím.
Na odlehčení lze doporučit kanál YouTubera Stejka, z jehož tvorby stojí za vyzdvihnutí především 20 faktů o filmech a seriálech.

A cup of style - Dvě sestry, které píší a točí videa nejen o tom co dělají, ale jak cvičí, hovoří o zdravé stravě, líčení a plánování. Mají hodně tipů pro nás holky. Oni vědí, co dělají. Aktivní jsou již přes 10 let.



Určitě nesmíme zapomenout také na instagram.

Dva tátové - už jsem doporučovala několikrát. Dva tátové, kteří mají dvě dcery (dvojčata). Baví mne je sledovat. Kromě nahlédnutí do svého života, dávají tipy na vaření, na aktivity s dětmi a taky mají super názory na momentální dění.  

The Sikls– doporučovala jsem už výše. Cestování s dětmi s jedním kufrem. Mají úžasný travelblog, kde najdete, jak se dá pohodlně cestovat i s malými dětmi. 

Kamila Sikl – z The Sikls – je skvělá, je vtipná a má úplně famózní vlasy :D má tip zdravé jídlo, cvičení, občas nějaký ten slevový kód, který se nám hodí. Tip na účesy pro dlouhé vlasy a jejich péče. 

The Fotr– je to spíš rodinný blog, ale určitě stojí za to. Nejlepší za mne jsou jeho vtipné scénky. (a taky se na něj dobře kouká :D)

Kovy – jak jsem psala výše, kdo by ho neznal.

Nikol Štíbrová– Tu doporučuji všemi deseti. Její vtipná stories s jejím synem Matesem mne vždy zvednou náladu. A i ona sama je skvělá.

A Cup of Style – taky jsem doporučovala jejich YouTube kanál, takže i instagram byste měli vidět.

nebo můj Helena Franzová – tak trošku se sem vetřu :-) Můj instagram je hlavně o mne a mém životě a především o tom, co mne baví. Výlety, koncerty, festivaly, degustace, teď momentálně, plánování svatby, tipy na knížky, restaurace či výlety.



Pokud spíše než na sledování jste na čtení, mohu doporučit i několik zajímavých blogů.

zenygeny.com - tento blog mám přečtený celý a musím říct, že je báječný. Najdete tam i články ze života včetně dvou článků o mne. Články o byznysu, o vztazích, inspirace apod. 

dvatatove.cz - jak jsem psala výše a web je spojený i s jejich e-shopem

acupofstyle.com - na jejich blogu najdete vlastně úplně všechno, co vás napadne. Inspirace, vztahy, recepty, líčení a jiné.

jsemzena.eu . Inspirativní žena střední generace. Píše články o cestování, ze života a hlavně inspirující. Co víc dodat. :)





Jestli máte rádi spíše televizní tvorbu, vypíchnu níže pár seriálů, které patří mezi mé nejoblíbenější.

zdroj: Blesk

Jak jsem poznal vaši matku - myslím si, že nemusím vůbec představovat, o čem to je. Po Přátelích asi vůbec nejlegen, počkej si, dárnější sitcom, který vznikl.







zdroj: TVrecenze
Lovci duchů – seriál sleduji asi od 15 let a přiznám se, že pořád dokola. Je o dvou bratrech, kteří hledají svého otce a zabíjejí různé nadpřirozené bytosti. (jo při mém popisu to asi vypadá dost ujetě, ale vážně stojí to za to)


zdroj: filmožrouti
Rick and Morty – animovaný seriál pro dospělé, zde skutečně zdůrazňuji, jen pro dospěle. Je to o dobrodružství, které prožívá na cestách ve vesmíru a jiných dimenzích Rick se svým vnukem Mortym. Postavy jsou inspirovány postavami z filmu Návrat do budoucnosti. Autoři seriálu si neberou servítky s jakýmkoliv tématem a nad některými díly budete doslova žasnout. Skutečně není náhoda, že tento seriál má na csfd.cz hodnocení přes 90 %.


zdroj: HBOGo
Sedmilhářky: seriál má dvě řady.
První díl první řady začíná smrtí jednoho z manželů hlavní hrdinky. Kdo ho zabil? Proč? V dalších dílech se postupně představí všechny hrdinky. Občas se zdá, že to má pomalý rozjezd, ale vydržte, seriál stojí za to. :) Nakonec se vše vyjasní.






Po seriálech na závěr neopomenu ani několik filmů, které pokud jste doposud neviděli, určitě byste si je měli dát do svého listu „Chci vidět“.

zdroj: ČSFD
Zmizelá – Ztratila se manželka a vypadá to, že ji zabil její manžel. Jenže zabil, nebo nezabil? Hraje tam Ben Affleck a také Neil Patrick Harris 






zdroj: ČSFD
Nezvaná- Hrdinkami hororového thrilleru režiséra Charlese Guarda jsou sestry Anna a Alex, jejichž matka za podivných okolností před časem uhořela. Protože z její smrti podezírají ošetřovatelku Rachel, která nyní žije s jejich otcem, začnou pátrat v její minulosti...






zdroj: play.cz
Velký Gatsby- Velký Gatsby sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a populární jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům.



Doufám, že jsem vás aspoň trochu inspirovala a nebudete se nudit. Svůj seznam plánuji aktualizovat. Klidně pište do komentáře nebo na mail svoje tipy na filmy, seriály, podcasty a různé kanály. Budu se těšit na inspiraci. 

Žádné komentáře:

Okomentovat